Tiedot olen kirjannut korttipakan mukana olleesta paperista. Lopussa erään tietokilpailun tiedot.

"Turun kivipaino suunnitteli 1930-luvun lopulla uudet pelikortit. Yhtiön valokuvaaja kuvasi kaupungin historiallisessa museossa, Turun linnassa olevia muotokuvia.Kivipaino haki patenttia korttien kuperoille reunoille ja se myönnettiin 1939. Korttit esittävät Vaasa-suvun henkilöitä."

Kuningas Eerik XIV ja Kuningatar Kaarina Maununtytär.

Kuningas Juhana III ja Kuningatar Katarina Jagelonica

Kuningas Sigismund ja Kuningatar Kristina av Holstein-Gottorp.

"Sigismund kihlasi hänet,mutta muutti mielensä poliittisista syistä. Kristinasta tuli myöhemmin Kaarle IX:n toinen puoliso."

Kuningas  Kustaa II Aadolf ja Kuningatar Maria av Pfalz,   

Kaarle IX:n ensim.puoliso.

"Jokerin esikuvana on hollantilaisen taiteilija Frans Halsin maalaus "Luutunsoittaja" v 1625.

Turun kivipaino lopetti toimintansa 1978 ja myi korttien valmistusoikeudet wieniläiselle Piatnik -Söhne-yritykselle. Joka uudisti kuvat ja antoi korteille nimeksi Don Carlos, koska vaatteiden tyyli vaikutti espanjalaiselta."

Fakta-tietoa :

Turun kivipaino OY - Åbo stentryckeri AB loi korttien kuvat ja muodot ja myös painoi kortit aluksi itse. Sotien jälkeen paino siirtyi kuitenkin Ruotsin Eskilstunaan. Siellä kortit painoi AB J. O. Öberg & son, joka oli Ruotsin ainoa pelikortteihin erikoistunut yritys, kunnes se sulautui Esselte-konserniin 1980-luvulla. Jo tätä ennen, vuonna 1978 itävaltalainen Fred. Piatnik & söhner osti Turun Linna -korttien valmistusoikeudet. Oikeuksien myynti johtui Turun kivipainen toiminan lopettamisesta.


Vaasa-suku oli Ruotsin (ja Suomen) hallitsijana vuodet 1523 - 1654 kuuden kuninkaan ja yhden hallitsevan kuningattaren voimin. Lisäksi suku oli kolmen kunikaan ajan Puolan valtaistuimella (1589 - 1669), Sigismund (patakuningas Turun linna-korteissa) oli kuninkaana sekä Ruotissa (ja Suomessa) että Puolassa (ja Liettuassa).

Korttien kunikaat ovat: Eerik XIV (hertta), Juhana III (risti), Sigismund (pata) ja Kustaa II Aadolf (ruutu). Vaasa-suvun ensimmäinen kuningas, Kustaa Vaasa, ei korttipakkaan päässyt. Vaasa-kuninkaista ei myöskään Kaarle IX korttipakasta löydy, vaikka netistä löytyi sivuja, joissa kerrottiin korttipakoissa, joissa hän olisi ruutukuninkaana. Ilmeisesti tämä tieto johtuu väärinkäsityksestä, sillä sellaista kuvaa hänestä kortissa ei löytynyt, eikä sivustoilla sanottu mitään Kustaa II Aadolfin puuttumisesta niistä korteista. Myöskään hallitseva Vaasa-suvun kuningatar Kristiina ei päätynyt Turun Linna -korttipakkaan, hänelle olisikin ollut vaikea keksiä kuningasta samaan maahan.

Se että ei pelkästään nurkat, vaan koko kortin reunat on pyöristetty, oli tarpeeksi erikoista, jotta patentti myönnettiin. Pantentti on nykyään rauennut, joten halutessasi voit nyt rauhassa valmistaa kuperia kortteja ilman oikeudellisia seuraamuksia.

Tarinan mukaan kortit syntyivät kun turkulaisen painotalon valokuvaaja kävi kaupungin historiallisessa museossa kuvaamassa tauluja ja idea oikeista kuninkaista ja kuningattarista korttien kuvituksena syntyi.

Jokerin kuva on Hollanin kultakauden maalari Frans Halsin (n. 1580 - 1666) taulusta 'Luutunsoittaja' (enlanniksi 'Jester with a Lute') vuodelta 1625. Narrin nimi ei ole tiedossa, mutta hänen työnantajansa tiedetään, kyseessä on paroni Gustave Rothschildin narri. Alkuperäistaulu on Pariisin Louvressa.


Niin kauan kun Turun Linna -pelikorttit painettiin Suomessa tai Ruotissa ei kuvakorteissa käytetty kirjaimia vaan numeroita 11, 12, 13 ja 1. Kun valmistus siirtyi Eskilstunasta Wieniin 1978 alettiin kuitenkin kuvakortit tehdä kansainvälisellä standardin mukaan kirjaimilla K, Q, Kn ja A. Kääntöpuolet kahdella eri värillä ei sen sijaan kerro mitään valmistuspaikasta, sillä kaikissa painopaikoissa valmistettiin kahta eriväristä kääntöpuolta.

Kristina av Holstein-Gottorp oli kyllä kihloissa Turun linna -korttien patakuninkaan, Sigismundin, kanssa, mutta naimisiin he eivät menneet. Kihlaus sekä syntyi että purkautui poliittisista syistä. Kristina av Holstein-Gottorpista tuli myöhemmin siitä huolimatta Ruotsin (ja Suomen) kuningatar, sillä hänestä tuli Kaarle IX:n toinen vaimo. Kaarle IX ei kuintenkaan ole mukana Turun linna-korteissa, ainakaan niiden normaaliversioissa. Huhuja pakoista joissa Kaarle IX olisi mukana on kyllä, mutta nuo huhut johtuvat ilmeisesti väärinkäsityksestä. Joku nyt ei vaan ole tuntenut kurkojaan.

Ei pelkästään Turun Sinapin valmistus ole siirtynyt pois Turusta. Turun linna -pelikorttien paino siirtyi jo sotien jälkeen Ruotsin Eskilstunaan ja vuodesta 1978 lähtien näiden kortien paino-oikeuden omistaa Ferd. Piatnik & Söhne, joka on Wienissä toimiva pelikortteihin erikoistunut yhtiö. Ferd. Piatnik & Söhne on perustettu 1824.


Nimi johtui siitä, että kuvakorttien vaatetus näytti valmistajasta espanjalaiselta. Carlos tuli nimeksi, vaikkei korteissa ole yhtään Kaarle nimistä kuningasta... Don Carlos-nimellä tätä korttipakaa valmistettin Itävallassa vuodesta 1978 ja sen valmistus loppui joskus 1990-luvulla.


Hertta Daami on Kaarina Maununtytär, joka asui useita vuosia vankina Turun linnassa, aluksi miehensä kanssa. Sitten pari erotettiin ja entisen kuninkaan kuoltua vankeudessa Ruotsissa Kaarina vapautettiin ja hän sai läänityksen Kangasalta. Siellä hän asui koko loppuelämänsä ja hänet haudattiin Turun tuomikirkkoon vuonna 1612, joka tuolloin oli ainoa tuomikirkko nykyisen Suomen alueella.

 

Juhana III (ristikurko) oli ennen kuninkuuttaan Suomen herttua ja asui vaimonsa Katarinan Jagellonican (ristidaami) kanssa ennen kuninkuuttaan juuri Turun linnassa. Kuninkaaksi tultuaan hän otti käyttöönsä aivan uuden arvonimen: Suomen suuriruhtinas. Hänen aikanaan alettiin kaikkia Ruotsin alueita meren itäpuolella kutsua nimellä Suomi. Alue jonka nimi oli aiememmin ollut Suomi on tästä lähtien tunnettu nimellä Varsinais-Suomi. Myös hertan kuningas pari Eerik XIV ja Kaarina Maununtytär asuivat muutaman vuoden Turun Linnassa, mutta eivät herttuaparina vaan vankeina."

 

Jotain Tietoa ja viel