Tervetuloo kevät...Ja Toki Hyvää NaistenPäivää!!

Tää talvi on ollu mukavan "talvinen" Ei näil kulmil ol kunno talvee aikoihi ollukka. Paitsi, et ei ol  ollu pakkasii, semmosii paukkuvii.  Kevätauringon  houkuttelemana rupesi taas tonkimaa kaapei ja laatikoit. No joka kolos ol tietty valokuvii ja taas valokuvii...vanhoi ja uusii. On se silti kiva jot niit on joskus tullu laitetuks paperil, nykyää ku kaik o tääl koneel. Löysi yhde vanha kuva ja se sopis mun yks ilta huomaamaan asiaan.

   Oottekos koskaa tul miettineeks mitä kaikkii tapoi ja tottumuksii kuletatte mukan lapsuudest, aikkuseks  ast ? Iha varmast jokkasel o joku tapa, mink on jo lapsen omaksunu ja viel käyttää, ehkä ei niin tietoisest mut kuiteki. Huomasi yhten iltan sänkyy mennessäni et huiskase jalkaterii sillee yhteen, kui murussii pois pyyhkäste jalkapohjist, jottei tul sänkyyn.!?  Oon tehny tiettäväst niin joka ilta, nukkumaa mennessän, vaikka en sit olekkaa tiedostanut. Tapa on ilmeisest jäänny lapsuudestan, siit ko äit ain kielsi meit muksui tuomast leivä murussii sänkyy. Lapsen meil ol tapan men aikasi petiin (ei sillo ollu telkun yöohjelmii:) lukemaan ja tietty voileipä mukan. Sit ol näkkileivä murussii jokapaikas.. Siiheaikaa ei pölyimuritkaa ollu yht yleissii ko nykyään. Ja kenkien pois ottoki ol harvinaist sisälle tulles, ainaki hyväl kelil. Eli hiekkaaki saatto lattial ol. Osasyynä kenkien pitämissee ol tietty vetoset ja kylmät huoneet , ennenku ol ehtin laittaa prasun uunii.

Se ol tää kuva. Siin o kyl kengä jalas sängyskii :) Mut sit siin on pal muutaki "nostalgist" kute ton tuoli takan oleva Porin-Matti. Kaminaks sitä kait vois sannoo, on niit jossaa mökeil vielkii. Se pit hyvi pesuvesi kattila kuuman ja kuivat suka ja lapase ja viel lämmitti huoneenki. Asuttii väliaikasest joskus viiskytluvu alus tääl ja kyl tos pal mukavaaki muistuu mielee. Vaik emmää ennää tos nii pal nostalgiaa nää, jot vaihtasin tän kerrostalon "suorat linjat ja vaaleet pinnat" ton ajan puutaloon. Mut jos ei ol koskaa semmoses asun, voi tommoset talot kiinnostaa. Onha niit tääl Turuuski Raunistula ja Portsa ainaki ja hesas mää tiedä ainaki Vallilan ja Käpylä.

Tuol taka nurkas on poljettava Singerin ompelukone. Kunnos ja käytös. Nykyää se saattaapi ol vaik jossaa kodis, "muoti-esineenä" :) Sit sänky ol tietty Heteka. Mikä on varmast ollu "aikansa keksintö" Ja siin "Flokki/Plokki-patjat" (molempii nimii käytettiin) Moni nykynuori ei ol nähny hetekaa, saatika et tietäisi mikä on Plokki-patja.... Se ol aika paksu pussi, mikä oli täytetty trasselin tapasel kangas "mössöl" (en uskalla edes ajatella sitä pölymäärää mikä siit lähti..  vai lähtikö?)  Joka ilta äiti pöyhi sen patjan, isoks ja paksuks. Voi et siin oli ihana nukkuu. Oikein uppos sin patjan joukkoon. Ei ol nykyajan vaahtopatjat mittää siihe verrattun. Sillo ol jokakodis kans tommonen ryijy/joku seinäl. Ja sit noit tuoleiha valmistetaan vieläki, 50-luvun tuoleina. Muutettiin täält sit kerrostaloon ja ainaki me jäätii kaipaamaa niit lautaseinii, mihi sai mielin määrin lyöd nauloi ja ripustel taului . Toist ku nykyset seinät (ainaki nyt meil) Toiset o kivee, joihi ei viit mittää laittaa, ko tulee iso reik ja pitää vielä poraki ol. Tai sit ne on sitä..kyproniittii..? (vai oliks toi sitä Teräsmiehel varallist ainet ? ;).. kyproksii...? (toi tais ol lomasaari ;) kyprokkii.. (jokoha tärppäs) ..jost menee nyrkki läpi eikä tavalliset naulat pid taului kii. ....( älkkää nyt iha heti menkö ton "Ajanvirran" puolel,kosk tää sama juttu on siel kans. Meinaan sin viel jatkaa, mutten tän enää täst aiheest.)...jos nyt sit kuiteki meette, ni..onha siel muutkii juttuu ;)

Saimmä valmiiks nää keväiset sukatki. Tehty mallisukkien mukaan, tommosel löysäl varrel ja pyynnöst kirjavat. Tein sit 7veikan jämist.

Noit tossui oon tehny jo yheksän parii. Oon senverra muuttan mallii jot mielestäin voin kertoo:  Lankan on 7veikkaa ja Rosaa ja nelosen puikot. Sit vaa 30 karrost ain oikeen ja sit 30 kerrost 1 oikkee ja 1 nuri. Siit tulee täl langapaksuudel naiste koko. Jos räpylä o isomp, tee muutama kerros lissää terä pituut. Katkas lanka n. 30cm ja vedä se kaikkien silmukoitte läpi ja kiristä iha suppuu, siin ol kärkikavennus. Sil pätkäl sit virkkaat tai ompelet sen tossu päält yhtee ja käntapääsauman kans. Oon virkan viel varreympäril 2-3 kerrost kiinteit silmukoit ja enemmäki, jos tahtoo pitemmän varren. Lopuks ketjusilmukoist virkattu (n.80kjs.) nauha varre suuhu, jot pysyy jalas sit pesu jäkkeeki. ..Repikää siitä..!"

-