Mullo ny just tämmöne olo..mikkää ei  liiku..

..pääs meinaan. Jos jossaapäi jottaa liiket huomaan, pistän sen sit het tän..;DD

Nii, no lisään ny kuiteki jot mennää viikopääst Tallinnas käymää. Pääse kuvaa Wanhaakaupunkii ;D Mul käy ain matkoin al näi, jot iskee se matkakuume ja ajatukse harhailee ;DD Sitäpaitte, mullo viel pää nois kirjois jotte irt meinaa pääst ;)) Ny o menos "Unohdetut jumalat", seki on fantasiaa...Nonii..en pidä kirjoist jotka ei ala ollenkaan. Täs o 596sivuu ja jaksoin lukee 275 eikä se ollu mun mieles sihe mennes ees alkan. Nii, tai voi ol et muutevaa kyllästysi. Kyl se iha luettavast on kirjotettu. Ehkä joskus jatkan.

Luin kuiteki Linn Ullmanin "Armo" parisataa sivuu vaa ja ol hyvä.

 

Nykko kaik marja on jo kypsyn ja melkkest poimittuki ni laitan tähä tämmöse vanha juomaohjeen. Tää löytyy kyl netist ja monest muustki paikast, mut mul tää o jään n.kolkytvuot vanhasta lehdest johki  piirongilaatikkoo.

Soon Marskin juoma" nimeltään ja menee näi:

Riivi vaik änpärii n.            5 litraa mustaviinimarja/heruka lehtii

Huuhtel ne ja kaad pääl       5 litraa poreilevaks kuumennettuu vet

An jäähtyy haaleeks ja pist  50g sitruunahappoo, tilkkasee vet ja sekot joukko

An vetäytyy jakkarapääl yö yli ja sit siivilöi lehde pois

Sekot sit pikkasee mehuu ens 800g sokerii ja sit kaad se mehujoukkoo. Pullot ja säilyt kylmäs. Oon laittan kourallisen marjoi mukkaa, tulee punast mehuu. Muute jää kellertäväks.

Moon pakastan mehun, säilyy sit pidempää. Viikopäivät se säilyy muute. En tied johtuukse sokeris vai mist. Noi o semmosii noin, määrii. Eisenii nokonuukaa ol. Makkeet tulee, mut lait jäit joukkoo. Soppii boolii kans ;)  Ei ol ainakaa lisäaineit.